Allt finns i Ghana

Huvudstaden Accra har dynamiken av en stad på uppgång. Det är en livlig, kosmopolitisk stad med mer än fyra miljoner invånare. Överallt i Accra blandas mat, musik, trafik och människor. Shopping, stränder, partyn, marknader, restauranger och nattklubbar av alla slag kan hittas tillsammans med historia, museer, kultur och hantverk.

 

Oavsett om man bara tänkt göra en mellanlandning innan man åker vidare, eller om man är här för affärsresa med tid för att utforska, så kan man enkelt njuta av Accras atmosfär. Besök marknader, museer, Kwame Nkrumah memorial, W.E.B. DuBois Center, Jamestown fyr, Independence Square, stränder eller andra attraktioner. Glöm inte att prova på nattlivet eller University of Ghanas vackra campus i Legon (14 kilometer norr om Accra).

Bara att välja

Väljer man att spendera många nätter i staden så finns både lyxresorts, pensionat vid stranden eller budgetboenden att välja på. Det finns många trevliga dagsturer från Accra man kan göra. Några exempel är Aburi botaniska trädgårdar, Kokrobite Beach, Shai Hills Wildlife Preserve, Tetteh Quarshies ursprungliga kakao gård eller den pittoreska höglandsbyn Akropong. Och överallt kommer du garanteras att mötas av vänlighet, respekt och nyfikenhet. Ofta blir man som vit person kallad obroni, och det är inget fult namn utan helt enkelt benämningen på vit man/vit person. På många platser ute på landsbygden är det fortfarande vanligt att de aldrig träffat på en vit människa, framförallt barn.

Strandhäng

Gillar man att hänga på stranden så bör man inte missa Busua, en av Ghanas vackraste stränder. Där kan man simma, åka jetski, surfa eller bara slappna av. Kanske blir man sugen att kajaka till vackra Abokwa Island eller chartra en motorbåt dit. Andra saker att göra i det området i sydvästra delen av Ghana är att besöka närliggande Butre eller vandra till Fort Batenstein som vilar gömd i tropisk överväxt. Efter de äventyren kan det vara härligt att övernatta i ett rum med havsutsikt på Busua Beach Resort. En dagstrip därifrån kan man göra till strand-byn Beyin nära Elfenbenskusten i väster. Där kan man paddla kanot genom våtmarker till byn Nzulezu som är byggd på pålar. I närheten kan man även passa på att besöka Fort Apollonia. Ghana högsta regnskogsvandring går uppe i molnen mellan träden vid Kakum National Park.

Surfing och mat

Är man intresserad av surfing så finns många platser där de ger surfinglektioner om man aldrig har provat tidigare Det kan vara allt från några timmar till en dag eller en vecka. Något annat som är en verklig höjdare är att uppleva en morgon på stranden när fiskarna kommer in med sina fångster. Se till att ha kameran redo för det blir otroligt bra bilder. Hungrig behöver man aldrig vara i Ghana. Mat säljs längs hela gatorna och åker man bil så finns det försäljare vid varje plats det blir stopp i trafiken. De erbjuder plantainchips, nötter, vatten och all möjligt frukt som banan, mango och kokosnöt. Men det är inte det enda de erbjuder, du kan köpa toapapper, blommor, mobilskal, telefonkredit och allt möjligt, utan att ens kliva ur bilen.

Surfing och mat

 

© 2021 Sockenstugan Kollektiv