Det härliga Berlin

En dag i det härliga Berlin skulle kunna börja med en cykeltur genom den gröna och lummiga kulturstaden, kanske för att spana på husfasader med grafitti. Stanna därefter till för en sen frukost eller en fika på något av de många caféer som ligger här. Cykla sedan en bit längs den gamla Berlinmuren. Ät en kebab eller currywurst när hungern slår till. Avluta dagen med en drink på någon av alla härliga barer, eller varför inte en helkväll på dansgolvet?

Berlin är en trendstad och ett måste för den inbitne hipstern. Här myllrar det av shopping, kaféer, restauranger, barer och klubbar. Berlin är också en stad för den historieintresserade eller den konstnärlige med sina många museer och lämningar efter krigstiden. Det finns såklart otaliga hotell och restauranger för finsmakaren, men även med en begränsad budget har du alla möjligheter att både bo och äta som en prins. Generellt är standarden hög på stadens vandrarhem och budgethotell.

Att ta sig hit och ta sig runt

Om du vill åka på bil- och flygfri semester så är Berlin en stad att begrunda. Hoppa på Snälltåget i till exempel Stockholm, slå dig ner och låt tåget ta dig med ut i Europa på mindre än ett dygn. Att sedan ta sig runt i Berlin är en lätt match då staden har ett av de största kollektivtrafiksystemen i världen med bussar, tåg, spårvagn, tunnelbana och ja, till och med dubbeldäckare. De olika linjerna har många knutpunkter runt om i stan.

Berlin är dessutom en platt stad och är därför mycket cykelvänlig. Det finns ett väl utbyggt cykelnätverk med bra cykelbanor och möjlighet att hyra cykel via deras hyrcykelsystem. Det går även att cykla vidare utanför stan genom att välja någon av de nationella cykelleder som tar dig vidare genom Tyskland.

En stad med många sevärdheter

Det är nog få personer som inte förknippar Berlin med kalla kriget. Berlinmuren är en av världens mest välkända lämningar och en symbol för en tid då hela världen höll andan. Det finns flera museer för den som vill lära sig mer om denna nutidshistoria och ett besök till muren är ett måste. Idag finns det endast delar av muren kvar. För den som vill är det möjligt att cykla längs med murens tidigare sträckning då det anlagts en cykelled där muren en gång stod. Utöver Berlinmuren finns även runt om i staden lämningar från andra världskriget. Bland annat finns det bunkrar som byggts om till museum, fasader där du fortfarande kan se kulhål samt flertalet monument.

Om regnet öser ner behöver du icke försmäkta. Berlin är känt för sina många museer. På Museiön, eller Museumsinsel som är benämningen på en del av ön Spreeinsel i centrala Berlin, finner du flera stora och välkända museer. Flera av byggnaderna finns med på UNESCO:s världsarvslista. Berlin är välkänt för sitt stora nätverk av restauranger, caféer, barer och klubbar. För sin myllrande kultur, shopping och levande historia. Här finns det något för alla, både stora och små, och ett besök till en av Europas mest utmärkande städer torde inte lämna någon besviken.

© 2021 Sockenstugan Kollektiv