Det vackra Tokyo

Japans huvudstad Tokyo är en fantastisk stad på många sätt. Förutom att det är en av världens största stad med ca 10 miljoner invånare i själva staden och ca 35 miljoner i storstadsområdet vilket gör det med storstadsområdet till världens mest folkrika stad.

En riktig metropol där gammalt möter den nya

Redan 1457 började Tokyo att växa sig till en ort då man under just det året byggde ett slott. Staden hette då Edo och under den tiden var Kyoto huvudstad. Tokugawa var en familj som styrde det som idag kallas Japan från år 1603 och gjorde även då att Edo blev huvudstad, dock bodde kejsaren kvar i Kyoto. När Tokugawadynastin förr 1868 beslöt kejsaren att Edo skulle bytta namn till Tokyo, som på japanska betyder den östra huvudstaden, och den västra huvudstaden var då alltså Kyoto. Sedan 1869 blev Tokyo officiellt Japans huvudstad.

Tokyo har med tiden växt sig till världens största stad om man räknar hela storstadsområdet. Tokyo hittar man landets parlament men också kejsarpalats. Staden är landets administrativa och ekonomiska motor och dem allra största japanska företagen har sina huvudkontor i staden. Stadens klimat är ganska fuktigt och typiskt subtropiskt med rätt milda vintrar och varma somrar. Staden ligger precis till Stilla havet vilket kan förklara den fuktighet som finns. Tokyos och hela Japans geografiska läge är ganska olyckligt då landet ofta drabbas av olika naturkatastrofer som jordbävningar och tsunamis. Tokyos har regnperiod två gånger per år.

Som tidigare nämnt så är Tokyo landets ekonomiska motor och i centrala Tokyo har man alla världens företag. Tokyo är en ganska modern stad med väldigt många skyskrapor på liten plats. Men Tokyo har en annan sida är den man kanske är van vid. Tokyo är omringat av vackra parker och skön natur. Man hittar flera orörda öar i närheten av Tokyo som är fantastiskt vackra och där man kan hitta fridfulla tempel. Mount Takao är ett berg i närheten av Tokyo som lockar till sig flest bergsklättrare i hela världen, ca 3 miljoner klättrare världen över kommer årligen till Mount Takao för att bestiga berget. Koishikawa Korakuen är Tokyos äldsta park, grundad 1629 men kanske också den vackraste. Med en rik flora och flera mindre floder som passerar så är detta en utflykt från den hektiska storstadspulsen. Yanaka Cementery är precis som namnet antyder gammal begravningsplats men är känd för sin vackra omgivning med japanska körsbärsträd och andra fantastiska växter.

Trots att plats faktiskt är en begravningsplats så är den väldigt välbesökt av både turister men också Tokyos invånare. Då Tokyo är extremt stort både till yta men också befolkning så finns det naturligtvis en massa att se och göra. Gillar man det moderna med stora skyskrapor och häftiga byggnader finns det men man ska inte glömma dem äldre delarna av staden som vittnar om en svunnen tid. Tokyo är som tidigare nämnt omringat av vacker natur och man har inte långt till varken hav eller sjöar. Det absolut bästa är att boka en guidad tur där man kan ta del av flera bitar av den underbara staden.

© 2021 Sockenstugan Kollektiv