Med passion för Ghana del 1

Efter att ha besökt västafrikanska Ghana många gånger så är jag inte ett dugg överraskad att CNN satt Ghana på listan över länder att besöka under 2019.

Ghana är en pärla redo att upptäckas, där finns det genuina Afrika med allt man kan önska sig som resenär. Oavsett om man vill se fantastisk natur eller äta god mat eller hitta billiga lyxboenden så finns det i Ghana. Lägg sedan till en oerhört vänlig befolkning, mycket bra party och en stor kärlek för barn – i Ghana känner man sig välkommen. Ghana har den perfekta mixen av afrikansk myller och lyx.

Strandhydda eller lyxpool

När man ska välja boende så finns det mesta att hitta, en hydda på stranden, ett lyxhotell i bergen, ett pool-paradis i den pulserande staden eller ett familjevänligt hostel i utkanten av Accra. Priserna är i regel låga även om de stora kända hotellkomplexen inne i, och runt omkring, Accra är som vilken Europeisk storstad som helst i priser. Om man istället söker mindre hotell i utkanten av huvudstaden, eller på andra platser i Ghana, så kan man hitta otroligt bra priser. Extra tacksamt är de med havsutsikt. Det finns en liten varning här, några av hotellen runt den populära Labadi-beach i Accra har prostituerade som hänger där. Därför kan det vara bra att kolla in hotellets rekommendationer och kommentarer från tidigare kunder innan man bokar.

Strandhäng

Och stranden ja, det finns en massa fantastiska stränder att besöka och de har alla olika styrkor. Till nämnda Labadi-beach kommer man mestadels för att festa, äta, hänga, rida och visa upp sig. Det är inte så mycket för att bada även om väldigt många går i badkläder. De som badar doppar mest bara fötterna, vågorna kan bli väldigt stora där. Du får dessutom vara beredd på att betala inträde till stranden. Att rida på hästarna där på stranden är inget jag rekommenderar. Inte för att de inte är snälla, de är supersnälla, men de är också magra och muskelfattiga. Om du vill rida så leta på andra ställen utanför turiststråken istället. Om det är bada i havet man vill göra så finns en massa andra stränder längs hela kusten med långa sandstränder kantade av palmer. Ofta kan du hitta stränder där du i princip är ensam.

Mörk historia

Att CNN placerar Ghana fyra på listan över länder att besöka 2019 är ingen överraskning för mig, ett land med några av världens mest varierade och fantastiska turistplatser. CNN menar att 2019 är Ghana och Västafrikas revanschår efter århundraden av brutal slavhandel. 2019 är det 400 år sedan de första slavarna anlände från Afrika till Nordamerika. Nu menar man att det är dags att fira den styrka som västafrikaner mött detta med. Vill man möta den förtvivlan och desperation som slavhandeln innebar så bör man inte missa

Cape Coast Castle, en av många historiska platser där slavar hölls innan de skickades till Amerika, Karibien och Europa. Även till Sverige kom slavar från just denna plats. Jag kände att det var en viktig plats att besöka, för att även känna till vår mörka historia. Det var väldigt känslosamt dock.

© 2021 Sockenstugan Kollektiv