Mer om Göteborg

Mer om Göteborg

Staden med de gladaste invånarna, som grundades av Gustav II Adolf år 1621. Under 400 år har staden växt upp och blivit en av Sveriges största städer. År 1619 bestämde Gustav Adolf att staden ska ligga här, han pekade sedan med handen på marken där Göteborg idag ligger. Under 1600-talet byggde holländarna upp Göteborg då man ansåg att det var holländarna som var bäst på att bygga på sankmark. När staden byggdes upp ännu mer under 1700-talet fick hamnen en stor betydelse för staden. Göteborg blev en riktigt stor handel- och sjöfartsstad tack vare att det var så nära vattnet och inte långt att ta sig till andra länder över havet. Exporten av järnvaror och trävaror men också socker- och tobaksindustrin var till stor vinst för staden.

Göteborg var redan på 1700-talet mycket stor med så många som 10 000 invånare vilket på den tiden var hur mycket som helst. Från slutet av 1700-talet och början av 1800-talet var det många bränder och år 1803 bestämde man att det endast skulle byggas stenhus innanför vallgraven. Många av husen står kvar än idag och man kan se husen i Vasastaden, Avenyn och Lorensberg. Under 1800-talet byggdes stadens handel och industrier upp och allt fler industrier byggdes upp längst älven. Många av dessa stora industrier blev viktiga arbetsgivare och gav många av invånarna jobb. 1900-talet gav Göteborg en riktig spark i baken, staden växte och tekniken blev bara bättre och bättre. Hästdragna spårvagnar blir elektriska och allt fler bilar börjar synas på vägarna, fler städer byggs och två broar över älven invigs. När det firades att staden funnits i 300 år invigdes Götaplatsen och konstmuseet, 1923 som 300 årsjubileet ägde rum öppnade något som idag är Sveriges största nöjespark nämligen Liseberg. 300 årsjubileet blev framskjutet två år på grund av ekonomiska problem.

Sevärdheter

Sevärdheter
Sevärdheter

Det är inte svårt att ta sig ut till skärgården med bussar och spårvagnar. En dagstur i Göteborgs Skärgård är ett måste, det finns mycket att se och göra man kan till exempel gå på sälsafari eller bad i saltvattnet, äta god mat och båtutflykter. Det finns även mycket att göra även om vädret är lite sämre, man kan ta sig en tur till Universeum som har allt från att lära sig hur man sover i rymden till ett äventyr i regnskogen. Du kan se hajar bli matade eller utmana din kropp i avdelningen Hälsa eller varför inte utforska Göteborgs olika restauranger?

Ta dig en tur till Heaven23 och ät räkmackan som många anser vara Sveriges godaste eller ta er ner och utforska utbudet av Lisebergs bergodalbanor, varför inte ta en tur i Europas högsta fria fall. Vill ni komma ifrån storstaden lite varför inte ta sig till trädgårdsföreningen som är en av Europas bäst bevarade parker från 1800-talet. Här finns det tusentals rosor, palmer och mycket mer. Palmhuset är ett vackert hus gjort av glas och gjutjärn, här finner du en exotiskt och vacker medelhavsmiljö med palmer och många andra exotiska växter. Ända sedan 1878 har detta varit ett mycket populärt resmål.

© 2021 Sockenstugan Kollektiv