Shopping, magiska vattenfall och kultur

Ghana var den första afrikanska nationen att nå självständighet och blev en republik 1957 under ledning av den första presidenten Kwame Nkrumah som var panafrikansk. Efter det följde andra afrikanska nationer efter Ghana för att inspireras i hur man samlar nationer fyllda med olika stammar.

Besök National Museum of Ghana i Accra för att få en fullständig bild av den historiska resan samt Independence Square. Om möjligt, åk dit när alla fester och festivaler äger rum under den första långhelgen i mars, inklusive den årliga Asa Baako Festival som äger rum på de vackra stränderna i Busua, västra Ghana.

Upplev Skybar

Längst upp på Accras högsta bostadstorn, Skybar, är det enda stället som finns för att få en 360 graders utsikt över hela staden. En speciell plats för att ta några drinkar, äta middag eller lyssna på något av de live banden som ofta spelar. Skybar är en lyxig plats. Drycker kan man njuta av på många ställen. I den livliga stadsdelen Osu finns massor av barer, restauranger och klubbar. Trots det skulle ett besök i Osu inte vara komplett om man inte gjort ett besök på Republic. Det är en slags pub som drar stor mängd människor på deras livemusik-sessioner på onsdagar. Då fylls hela gatan av musik och publik och det skålas friskt. Om man är där måste man bara prova den lokalt bryggda “akpeteshie” som är en cocktail gjord på en stark inhemskt sprit av rom eller gin, blandat med tropiska smaker som kokosnöt, hibiskus och ingefära. Även olika typer av smaksatt öl är enormt populära i området.

Wli vattenfall och Mount Afadjato i Volta regionen

Landets östra region med gräns mot Togo har den fräschaste luften och de högsta bergen i hela landet. Beläget i Hohoe distriktet finns ett fantastiskt vattenfall, man går genom en tropisk skog för de lägre fallen och kan sen vandra uppför berget för att få tillgång till de övre fallen. Landskapet är fantastiskt och fridfullt och i vildmarken omkring finns massor av fjärilar, fåglar och apor.

Tyg

Gatubilden i Ghana kan ofta vara ett myller av alla vackra och färgrika tyger som kan ses över hela landet. Det är enormt populärt att köpa med sig av dessa vackra tyger för att endera ta hem och sy eller låta en skräddare eller sömmerska sy upp något vackert plagg på plats. Det är oerhört prisvärt. Det välkända, vävda kente-tyget, som ursprungligen gjordes med orange tråd, finns nu i många färger och tryckt på bomull. Man kan se det produceras vid Bonwire i Kumasi. Northern-Gonja-duken är också vävd, men den görs i ränder och inte som kentens korsformade mönster.

Mole National Park

I den norra delen av landet är det mycket mindre turister, men Mole National Park erbjuder en fascinerande upplevelse för naturälskare. Landets största djurpark har bland annat buffel, elefanter och flodhästar. Men även sällsynta djur som gepard och andra rovdjur som brukade röra sig fritt på savannen.

 

 

© 2021 Sockenstugan Kollektiv