Tips för resan – del 2

Resa runt i vilken världsdel som helst kan verka läskigt, hitta på stationer och inte riktigt veta vart man ska någonstans är en skrämmande tanke för många. Engelska är inte alltid den bästa i många länder så det kan bli kämpigt att ens fråga om vägen, men detta ska man inte låt vara ett hinder för att sin resa. Med kartor, appar och skyltar kan man hitta mycket och det finns alltid någon man stöter på under färdens gång som kan ett eller flera språk. Det är dessutom billigt att resa runt i Europa, vi har turen att ha mängder med billiga flygbolag som tillexempel Norweigan eller Ryan Air. Dessa har väldigt billiga resor man kan boka i sista minuten så man snabbt och smidigt kan ta sig runt.

Billiga färdmedel

Ser man filmer med backpacking så är det dock aldrig flyg de väljer att resa runt med, tåg är det första man kommer att tänka på och här finns också billiga alternativ. De lokala tågen är oftast lågbudget och går att boka i sista minuten, annars kan man ta sig en titt på Eurail pass. Detta är giltig en viss period och innebär att man får boka in sig  vissa tåg om det finns någon ledig plats, det negativa är att ens nyfunna vänner inte alltid kan följa med om platserna är få ombord. Samåkning är ett annat alternativ, det finns sajter där man lägger upp vart man är på väg någonstans och andra kan då passa på att följa med så länge det finns plats i bilen. Förutom att detta är ett väldigt billigt sätt att ta sig runt så är det också ett fantastiskt sätt att träffa nya människor på.

Ta seden dit du kommer

Det kan vara en bra idé att ta reda på de sociala artigheterna olika länder har, en del är väldigt fysiska och andra har ett rykte av att vara tillbaka dragna. Man kan enkelt söka på nätet innan för att se om man finner någon info eller fråga runt bland vänner och bekanta, men ett väldigt bra sätt att få reda på sådant är genom människor man möter på vägen. Är det första gången man åker på en oplanerad resa kan det vara väldigt nyttigt med människor som har lite mer erfarenhet, prata med dem du möter så ska du se att många tips om allt möjligt dyker upp.

Våga lära känna

Slutligen finns det bara en sak kvar, möta nya människor. Även detta kan vara läskigt, men det är oftast bara vi själva som skrämmer upp oss i onödan. På varje vandrarhem du besöker kommer det finnas en hel del andra människor, även om vi i Sverige gärna sätter oss för oss själva så är inte det ett alternativ här. Våga mötas och ge dig in i samtal, att bo tillsammans med främlingar var förmodligen bland det roligaste med hela resan. Man får skratta och höra historier man knappt kan tro är sanna och andra människor är genuint intresserade att lära känna en själv. Fantastiskt utbyte av både kunskaper och glädje ger vänner för livet.

© 2021 Sockenstugan Kollektiv