Upptäck klassiska Aten

Grekland huvudstad Aten, denna uråldriga antika stad med massor av sevärdheter såsom akropolis, akropolis museum, shoppingdistriktet plaka. I aten finns allt från sevärdheter, kafeer och nattklubbar till statyer och torg.

 

Beroende på vad som lockar finns det något för alla stora som små. Det spelar ingen roll om besöket i Aten är över en helg eller en hel vecka, den stora staden har flera hotell som ligger runt stadens kärna. Vilket gör att man kan nå det mesta inom gångavstånd, men om man inte orkar gå så finns det en fungerande lokal trafik såsom bussar och metro. Vill man utforska staden på hjul finns det flera Sightseeingtåg som man kan ta, som visar de mest kända sevärdheterna i Aten. Tågen stannar vid varje stopp och tidtabellerna för nästa tåg finns vid stoppet om man önskar att gå ut och fota och sedan hoppa på nästa tur.

Akropolis

Atens forna skyddsborg hetet akropolis och syns från hela staden. 150 meter upp på ett berg ligger de beläget. Akropolis skapade redan 3000 före Kristus, men det äldsta athenatemplet Parthenon sägs vara byggt 600 före kristus. Det är upplyst på kvällarna och syns ännu bättre på kvällen. Akropolis är ett världsarv och underhålls hela tiden, en del i taget. Det förstördes år 480 talet före kristus och byggdes upp igen efter de. Det rekommenderas att besöka denna höjd antingen tidigt på morgonen när solen går upp eller sent på kvällen innan solen går ner då slipper man både den värsta värme och turistgrupperna mitt på dagen.

Acropolis museum

Ta en sväng till akropolismuseet in i acn och in i lugnet. Vandra bland förhistoriaföremål från Greklands storhet tid och upptäck de gamla gudarna. Här hittar man föremål från Akropolis. Att besöka båda Akropolismuseet och Akropolis området inklusive Parthenon tar cirka 4 timmar beroende på väder och temperatur.

Plaka

Det äldsta området i aten heter plaka sträcker sig mellan Akropolis ända upp till Syntagma. Plaka är ett område blandat med shopping, restauranger och kafeer. Förr i tiden var det en nattklubbs området men inte längre på grund av staten nedstängning för flera år sedan och tur är väl det för då var det ett väldigt bråkigt område, när nattklubbarna fanns där. Idag är plaka ett populärt ställe för turister och det märks på alla turistbutiker med små som stora föremål som man kan köpa som minne.

Aten är en vacker och stor stad, det kan vara bra att välja vilket område, var man vill bo i beronde på vad man vill upptäcka under de dagarna som ska spenderas i staden. Om man vill hinna med så mycket som möjligt på begränsad tid. Kan det vara bra att planera resan i förväg och ta reda på vilka sightseeingturer som passar. Om man inte vill planera så är det enkelt att fördriva tiden och ta det som det kommer. Att hitta platser att besöka allt eftersom man vandrar runt i staden är enkelt och rogivande. Både mat och dryck finns alltid i närheten om man blir hungrig och törstig.

 

© 2021 Sockenstugan Kollektiv