Vackra London

London är en av Europas största städer och mest populära resmål. Den ikoniska staden erbjuder allt mellan himmel och jord, internationell mat, spännande nattliv, pubkultur m.m. Men något som lockar många turister från länder på olika sidor av jordklotet är Londons vackra och sofistikerade sida.

 

Afternoon Tea

Storbritannien har länge varit känt för sitt te. Drycken kom först till landet i mitten av 1600-talet och kallades då bland annat för tcha eller tay. På 1800-talet blev Earl Charles Grey premiärminister och vid sammankomster bjöd han på en blandning som hans tehandlare hade tillverkat. Detta te blev förstås känt som “Earl Grey.” Inte långt därefter uppstod traditionen “afternoon tea” då Anna, den sjunde hertiginnan av Bedford, började bli hungrig runt fyratiden på eftermiddagen och begärde en bricka med te, bröd och smör. Hon bjöd ibland in vänner att delta i denna tradition.

Det finns otaliga fantastiska platser att avnjuta afternoon tea i London, men ett av de allra bästa är varuhuset Fortnum & Mason som har sitt eget märke av te. I varuhusets tesalong kan man välja på många olika smaker av te vid sidan av en tallrik med scones eller en bricka med utvalda godsaker. Efter din testund kan du unna dig lite shopping i detta unika brittiska varuhus. Kanske väljer du att köpa med lite av deras te så du kan njuta av det hemma också.

Arkitektur

Under en resa till London får du förstås inte missa att besöka några av de kända byggnader som staden stoltserar med. Buckingham Palace är kanske en av de mest eleganta. Detta är det brittiska kungahuset i Westminster som öppnade under tidigt 1700-tal. Denna plats kan bli ganska folktät så en vardag är kanske att föredra framför en helgdag. Big Ben är namnet på den klocka som gjöts och sattes i bruk under 1850-talet i London. Även detta är ett måste på din lista av imponerande byggnader i London. Det har länge pågått renovering här och det kommer att fortsätta ett bra tag, men platsen är ändå värd ett besök. Bara några minuter från Big Ben till fots ligger Westminster Abbey. Detta är en kyrka med en rik historia. Den låter dig fascineras av dess pampiga arkitektur, storslagna detaljer och kungliga medeltidsgravar.

London Från Ovan

Om du är för fin för att hålla dig på marknivå kan du alltid ta en tur med London Eye, det gigantiska pariserhjulet med glaskupoler som ger dig en oslagbar utsikt av London ovanifrån. Köerna till denna attraktion kan vara långa, men om du får en chans att åka med kommer det säkerligen att vara en oförglömlig upplevelse. Ett annat ställe där du kan se London ovanifrån är restaurangen Aviary. Här serveras europeisk och brittisk mat tillsammans med goda drinkar och en fantastisk utsikt över staden. Du kan boka ett bord eller en igloo! Igloon är gjord av glas och låter dig se omgivningen utmärkt.

När du till sist lämnar London och ser staden bli allt mindre under dig och ditt flygplan, din helikopter, eller vem vet, kanske till och med en luftballong, känner du förhoppningsvis att du har tagit in några riktigt vackra vyer och några riktigt brittiska upplevelser.

© 2021 Sockenstugan Kollektiv